Pelin



Porodica: glavočike cjevnjače, Asteraceae (Compositae)

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvatuća biljka


Opis:

Pelin je trajnica visoka 50 do 100 cm. Stabljika je uspravna, razgranjena i prekrivena gustim, srebrnastosivim dlačicama, te je cijela biljka sivkaste boje. Listovi su trostruko perasti. Cvatovi ove biljke su polukuglasti i sitni, te se razvijaju na vrhu bogato razgranjene stabljike. Cijela biljka ima jak i karakterističan miris.

Vrijeme sabiranja i nalazište:

Sabiru se vršni dijelovi biljke za vrijeme cvatnje (zajedno sa cvatovima), te se vežu u snopiće i u tom obliku suše na prozračnom i toplom mjestu. Što se nalazišta tiče, pelin možemo naći uz riječne obale, uz putove i ograde. Najviše mu odgovaraju suha staništa.

Ljekovita svojstva i primjena:

Pelin je odlično sredstvo protiv želučanih i žučnih tegoba. Slaba probava, pomanjkanje teka i slabi rad želuca, stanja su koja pelin također efikasno liječi. Također, pelin je općenito dobar za jačanje snage organizma, te otpornosti na razne bolesti.

Aktivne tvari: Absintin, eterično ulje (koje sadrži tujon i felandren) i tanini.

Recept:

Jednu čajnu žličicu osušenog pelina prelijemo s četvrtinom litre kipuće vode, ostavimo 10-15 minuta, ocijedimo te pijemo dok je još topao. Za vrijeme bolesti, potrebno je piti 2-3 šalice na dan.