Gospina trava - prirodni lijek




Ublažava bol mišića i zglobova, njeguje kožu, pomaže i potištenoj psihi čovjeka pritisnutoj različitim nedaćama.

Kad neka biljka nosi Gospino ime, odnosno Svete Marije, tada možete biti sigurni da ga je u potpunosti zaslužila zbog svojeg ljekovitog djelovanja. Gospina trava nosi puno imena, poput kantariona i trave Svetog Ivana, no ime vezano uz Gospu govori nam kako je narod već stoljećima cijenio njezina prirodna ljekovita svojstva. Sama Gospa u kršćanstvu je oduvijek simbolizirala Božju brižnost i nježnost, majčinski karakter. Biljke posvećene njoj imaju gotovo majčinsko djelovanje, a gospina trava ističe se iznad svih njih. Što da mislimo o biljci koja ne samo da njeguje kožu, ublažava bol zglobova i mišića, nego i pomaže potištenoj psihi čovjeka pritisnutoj raznim ljudskim nedaćama kojih ima na svakom koraku. 

Gospina trava je iznimno ljekovita biljka

Gospina trava (Hypericum perforatum L. Hypericaceae) zanimljiva je biljka koja raste po cijeloj Hrvatskoj. Neobično kako je jedna naizgled krhka biljka osvojila brojna staništa, od polja kontinentalne Hrvatske, preko visokih planinskih polja do jadranskih otoka. Karakteristične žlijezde na listovima, koje izgledaju kao prozirne točke, dale su joj latinski naziv perforatum (perforirani). U doba kad smo zaboravili mnoge ljekovite biljke, gospina trava jedna je od rijetkih koje i danas mnogi skupljaju. Cvjetovi su žuti, a na njima se lako uoče tamne linije nastale zbog lučenja žlijezda. Čitajući stare tekstove, stječete dojam da je riječ o panacei, lijeku za sve. Gospina trava se koristila za probavne tegobe, nesanicu,  probleme žuči, a takav spektar djelovanja možda je upravo nosilo antidepresivno djelovanje, uklanjajući najčešći psihosomatski uzrok brojnih bolesti.

Gospina trava je klinički najispitivanija biljka

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća započela su opsežnija klinička ispitivanja gospine trave kod blage i srednje teške depresije. ESCOP citira 31 kontroliranu kliničku studiju, no ukupni broj studija daleko je veći, uz brojne radove koji govore o manjim istraživanjima. Stoga su ovu biljku masovno počeli propisivati sami psihijatri kao jedan od prvih odabira za liječenje depresije. U zapadnoj Europi i SAD-u ta je praksa uobičajena. Kod nas je još uvijek relativno rijetka, iako se kreće u tom smjeru jer je na tržištu prisutna u obliku lijeka, koji se izdaje na liječnički recept, za doziranje jednom dnevno.

Postala je zanimljiva i farmaceutskoj industriji, jer je depresija česta pojava u svim društvima uzrokovana ubrzanim ritmom života a samim time i velikim ljudskim željama a malim ljudskim postignućima. Mnogi ljudi kao prvi lijek žele odabrati prirodni, a ne sintetski, i ta tendencija jača od kraja prošlog stoljeća, kad je povjerenje u farmaceutsku industriju počelo jenjavati u široj javnosti.

Gospina trava je i više od antidepresiva. Uljna tinktura koristi se za zacijeljenje kože te kod bolnih mišića i zglobova, a cvjetna vodica sastojak je finih prirodnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože.

Čaj od gospine trave

Način pripreme: 
  • veliku žlicu gospine trave prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan. 
Napomena: 
  • čaj treba piti 6-8 tjedana bez prestanaka i onda napraviti pauzu od 3 tjedna, nakon čega se ponovno može piti. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko tjedana. Dok ste pod terapijom, ne izlažite se suncu jer je biljka fototoksična – može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži. Također, čaj od gospine trave poništava djelovanje kontracepcijskih pilula.

Posjetite naše portale: