Bijeli luk (Češnjak)Allium sativumBijeli luk smanjuje masti u krvi, spriječava suženje krvnih žila (arteriosklerozu), snižava krvni tlak.
Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja,tako što smanjuje povišen kolesterol, smanjuje povećan LDL-loš kolesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih stanica i spriječava nastanak tromba,
Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk spriječava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena.

Kako djeluje bijeli luk?
Bijeli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka laborijska istraživanja sugeriraju da bijeli luk ima i antikancerogeno djelovanje. Pokazuje i antiparazitsko djelovanje, ako se primenjuje u velikim količinama. Svjež bijeli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno svojstvo, tj. djeluje protiv bakterija virusa i gljivica. Bijeli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom (uništava bakterije) antihiperlipidemijskom (smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (spriječava nastanak tromba) djelovanju. Svjež bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv sojeva E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i Candida albicans u laboratorijskim uslovima.

Postoji nekoliko važnih sastojaka bijelog luka koji su identifikovani kao aktivne supstance, i vjerovatno i neki drugi koji još nisu identificirani. Neoštećena glavica bijelog luka sadrži komponentu aliin, koji je bez mirisa. Kada se bijeli luk rasječe, aliin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin, nestabilna, mirisna komponenta. Svjež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt bijelog luka se sastoji i od drugih sumpornih jedinjenja, koja su rastvorljiva u vodi, kao što je S-alil cistein. Ova jedinjenja se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i spriječavanje nastanka tromba. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Kako se uzima bijeli luk?
Koristi se kao svjež luk, 2-4 grama dnevno, ili kao ekstrakt 600-1200mg u podijeljenim dozama. Preparati bijelog luka su obično standardizirani na alicin. Postoje i preparati bez mirisa. Količina aktivnih supstanci zavisi od toga da li se koristi svjež bijeli luk ili ekstrakt (kapi, kapsule...), kako i gdje je bijeli luk uzgajan, kako je pravljen ekstrakt....

U kojim slučajevima se ne smije koristiti bijeli luk?
Osobe koje imaju povećanu sklonost krvarenju ne treba da uzimaju velike količine bijelog luka. Za svaki slučaj ne konzumirajte bijeli luk par dana prije kirurških intervencija.

Koja neželjena djelovanja mogu da se jave pri primjeni bijelog luka?
U literaturi su opisani slučajevi pojave alergije na bijeli luk, stomačnih iritacija, žgaravice, muke... Miris koji karakterizira bijeli luk zadržava se dugo poslije konzumiranja luka a odaje se dahom i preko kože.

Sa kojim lijekovima istovremeno ne treba primjenjivati bijeli luk?
Kod istovremene upotrebe bijelog luka sa izoniazidom, nekim antiviroticima, oralnim kontraceptivima može doći smanjenja koncentracije ovih lijekova u plazmi. Bijeli luk djeluje antikoagulantno, pa kod istovremene primjene sa velikim dozama antikoagulanasa može dovesti do krvarenja.