Crveni luk kao prirodni lijek



Crveni luk sadrži vrijedne ljekovite materije te se sa pravom ubraja u ljekovito bilje. Podzemna gomoljasta stabljika sastoji se od sočnih ljuskavih listova iz kojeg središta izlazi šuplji nadzemni dio stabljike zelene boje. Listovi su valjkasti i šuplji. Zelenkasto-bijeli cvjetovi nalaze se na vrhu stabljike u obliku kuglastog cvata. Crveni luk je rasprostranjena biljka, najvjerojatnije porijeklom iz Azije, poznatiji je ali ne i priznatiji od bijelog luka. Analizom biološke vrijednosti može se zaključiti da on ni po čemu, čak ni u svojim ljekovitim svojstvima, ne zaostaje za bijelim lukom. 
Za jelo se koristi preko cijele godine kao mladi luk u proljeće, nedozrela glavica u toku ljeta i zrela lukovica preko zime. Pogrešno je odbacivati nadzemni dio mladog luka, jer on nije ništa manje vrijedan od glavice. Što se hranljivosti tiče, u crvenom luku ima najviše ugljikohidrata i zanemarivo malo bjelančevina i masti. Osušene, zrele glavice, znatno su vrednije u kaloričnim smislu. Ipak, osnovu biološke vrijednosti luka čine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli, naročito kalija i sumpora, i raznih oligoelemenata, crveni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida, eteričnih ulja, bakteriostatike i baktericidne fitoncide, biljnih hormona sličnih inzulinu.

Ljekovito djelovanje: 
  • crveni luk je jedna od najstarijih ljekovitih biljka. Djeluje slično kao bijeli luk. Nadražuje kožu, pobuđuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žlijezda te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja. Crveni luk jača srce, pročišćava krv, povećava apetit, pospješuje izlučivanje mokraće, jača živčane stanice, pospješuje probavu, odstranjuje plinove iz želuca i crijeva, odstranjuje gliste, rastvara sluz i djeluje protiv grčeva u stomaku. Sok od crvenog luka, zdrobljeni kao i pečeni crveni luk ima višestruku upotrebu u liječenju izvana, na primjer, kod uboda, lišajeva, čireva i prišteva.
Prirodni lijek od crvenog luka

Za jače mokrenje
  • Uzeti jednake dijelove luka (recimo 2 glavice), peršina i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šalica.
Sirup od crvenog luka
  •  Pola kilograma crvenog luka izriba se i kuha sa 1/2 kilograma meda u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne boce i kao lijek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlijekom. Ovaj lijek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti organa za varenje.
Protiv nesanice
  •  Na mašini za mljevenje mesa samljeti 1-2 glavice crnog luka, dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mlijeka i kašikom meda, naravno pred spavanje.
Protiv kurjih očiju 
  • Glavica crnog luka se prereze na pola i stavi u jabučni ocat 3-4 sata. Pred spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i učvrsti zavojem. Ovo se ponavlja nekoliko noći dok kurje oko (žulj) sasvim ne omekša i ne nestane.
Protiv rana, čireva na koži i upaljenih zanoktica
  • Crveni luk se sitno nasjecka ili izriba i pomiješa sa biljnim uljem. Od ovoga se napravi oblog i obavije mjesto na kome je rana, upaljena zanoktica ili čir. Oblog se mijenja 3-4 puta dnevno.
 Upala jetre
  •  Propasirati 200 grama crvenog luka i zatvoriti u bocu sa 7 decilitara bijelog vina, 100 grama meda i 2 kašike pelinog lista. Boca se drži najmanje 20 dana na toplom mjestu i mućka više puta u toku dana. Poslije toga pije se po šalica triput dnevno prije jela. 

WebShop:  Health Store Deals