![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2NlQ9UDBPMA345ZkwtTpS2GvsC1W-835vRFSgt_cjn5bpudWDSc-IoH09U3MCAq1itK8FG2URHKqk98ziGlYmZqX-64tWdHEQ8UOK34Un4dPkCBvx4SR9Kcyf2LZyRpsm6VxT03soxUc/s200/155211_2449392.jpg)
Urtica dioica
Drugi nazivi: kopriva, obična kopriva, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.
Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom čija je stabljika uspravna i doseže visinu do 1,5m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni i nalaze se na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se vrlo lako lome, pri čemu izlijevaju oštar sok na kožu koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske, vrlo neugledne i zelene cvjetove. Oni se oplođuju putem vjetra. Plod je malen, jednosjemeni oraščić.
Izuzetno je bogata bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijem, fosforom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.
Pored svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti, kopriva ili žara se smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem i, naravno, lijekom.
Kopriva najčešće raste uz puteve, ograde i na zapuštenim mjestima kao korov.
Za lijek se koriste svi dijelovi biljke.
Korijen se sakuplja u jesen. U proljeće se sakupljaju listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika tokom cijele godine. Sjeme se sakuplja u osmom mjesecu.
Kao ljekovita trava vrlo je uspješna za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pri zarastanju rana, protiv zračenja, slabokrvnosti, čira na želucu, nesanice i nervoze.
Drugi nazivi: kopriva, obična kopriva, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.
Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom čija je stabljika uspravna i doseže visinu do 1,5m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni i nalaze se na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se vrlo lako lome, pri čemu izlijevaju oštar sok na kožu koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske, vrlo neugledne i zelene cvjetove. Oni se oplođuju putem vjetra. Plod je malen, jednosjemeni oraščić.
Izuzetno je bogata bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijem, fosforom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.
Pored svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti, kopriva ili žara se smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem i, naravno, lijekom.
Kopriva najčešće raste uz puteve, ograde i na zapuštenim mjestima kao korov.
Za lijek se koriste svi dijelovi biljke.
Korijen se sakuplja u jesen. U proljeće se sakupljaju listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika tokom cijele godine. Sjeme se sakuplja u osmom mjesecu.
Kao ljekovita trava vrlo je uspješna za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pri zarastanju rana, protiv zračenja, slabokrvnosti, čira na želucu, nesanice i nervoze.