PreslicaDrugi nazivi: konjski rep, kositerka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac, vošće.

Preslica je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača. Trajna podzemna stabIjika crne je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu i jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom.

Raste na močvarnom tlu , na pjeskovitim livadama i poljima te duž željezničkih nasipa.

Za lijek se sakuplja cijela biljka.

Višestruka ljekovitost preslice poznata je od davnina.
Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze. Preslica je veoma dobra i u liječenju svih oblika malokrvnosti jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, hemoroida i raznih oblika čireva te u liječenju bolesti mokraćnih puteva.
Dobri rezultati se postižu kod liječenja grčeva u mjehuru, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega s pojavom bjelančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja mejhura s pritiskom na mokrenje (kod žena) te kod početne tuberkuloze bubrega i mjehura. Pomiješana s drugim biljkama koristi se i u liječenju raznih drugih bolesti.


KoprivaUrtica dioica


Drugi nazivi: kopriva, obična kopriva, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom čija je stabljika uspravna i doseže visinu do 1,5m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni i nalaze se na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se vrlo lako lome, pri čemu izlijevaju oštar sok na kožu koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske, vrlo neugledne i zelene cvjetove. Oni se oplođuju putem vjetra. Plod je malen, jednosjemeni oraščić.

Izuzetno je bogata bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijem, fosforom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.
Pored svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti, kopriva ili žara se smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem i, naravno, lijekom.

Kopriva najčešće raste uz puteve, ograde i na zapuštenim mjestima kao korov.

Za lijek se koriste svi dijelovi biljke.
Korijen se sakuplja u jesen. U proljeće se sakupljaju listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika tokom cijele godine. Sjeme se sakuplja u osmom mjesecu.

Kao ljekovita trava vrlo je uspješna za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pri zarastanju rana, protiv zračenja, slabokrvnosti, čira na želucu, nesanice i nervoze.

Tratinčica - krasuljakbellis perennis


Drugi nazivi: bijela rada, gusja ružica, katarinčica, margetica, ovčica .


Krasuljak ili tratinčica trajnica je koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvijetna peteljka visine je do 15 cm zavisno o staništu i godišnjem dobu u kojem se biljka pojavljuje. Cvijetne glavice nalaze se pojedinačno na cvijetnim peteljkama i imaju bijele, crveno jezičaste i žute cijevaste cvjetiće.

Veoma je rasprostranjena biljka, a nalazi se na livadama, pašnjacima i tratinama.

Za lijek se ubiru cvjetovi i listovi, uglavnom u proljeće, iako se mogu brati i u osmom mjesecu.

Krasuljak ili tratinčica djeluje kao lijek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača organizam i pobuđuje razmjenu materija. Osim toga izvrsno je sredstvo za čišćenje krvi, kod liječenja prehlade, bolesti želuca i crijeva, katara sluznice, crijevnih grčeva, smetnji u radu jetre te kod bolesti bubrega i mjehura.

Sljez bijeli
Althaea officinalis

Drugi nazivi: bili sliz, dobri sljez, pitomi šljez, šljez, šljezovina, veliki sliz.

Bijeli sljez trajna je biljka s mesnatim, jakim i razgranatim korjenom bijele boje. Iz korjena izbijaju najprije zeleni i okruglasti listovi, a zatim nekoliko stabljika koje dosežu visinu do 2 metra. Listovi na stabljici bili su prilično veliki, naborani i debeli i s obje strane obrasli dlakama. Listovi su srebrnastosive ili sivozelene boje. Cvjeta od šestog mjeseca do kraja osmog mjeseca.

Raste na nasipima, uz rijeke, na vlažnim livadama i na poplavljenim područjima. Uzgaja se i u vrtovima. Za lijek se koristi cijela biljka. Korijen se kopa u proljeće ili jesen nakon cvatnje.
Cvjetovi se ubiru za vrijeme cvatnje, a listovi u jesen nakon cvatnje. Od cijele biljke korijen je najljekovitiji.

Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje kod kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek kod bronhijalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće.
Koristan je, takođe, u lijecenju bolesti probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva , proliva, srdobolje, povraćanja te proliva kod dojenčadi i dr.
Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti.
Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice u mješavini sa kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru ždrijela kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod kroničnog plućnog katara kod pušača.

Pelin (Artemisia absinthium)PELIN
Artemisia absinthium

Drugi nazivi: akćenac, osjenac, pelinček, vakćenac.


Pelin je trajna biljka s razgranatom stabljikom polugrmastog oblika i visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdjeljenim listovima. Cvate u grozdu sitnim sunovratim glavicama. Cvjetovi se sastoje od čašice s uskim laticama, blijedožutog, lijevkastog, na krajevima petodjelnog rascijepljenog vjenčića.
Pelin je simbol gorčine .
Raste na osunčanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje ljekovitosti sadi se i u vrtovima. Za lijek se ubiru listovi prije cvjetanja i cijela biljka za vrijeme cvatnje.

Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se u liječenju loše probave, nadimanja, slabog apetita, podrigavanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mjehura, vodene bolesti,osipa,šećerne bolesti te bolesti ženskih polnih organa.
Otklanja i duševne smetnje koje više ili manje imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa.

Ginko biloba

Drugi nazivi: gospina kosa .


Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primjerci ove biljke žive i do tisuću godina. Njeno lišće i sjeme već se vijekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi.
Ginko ima snažno antioksidativno djelovanje, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, izmedu ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to: bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine te eterična ulja i taninsku kiselinu..

Za lijek se koristi list.

Ginko Biloba olakšava tegobe kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim žilama djeluje antiagregacijski, odnosno spriječava trombozu. ulira povišeni kao i sniženi krvni pritisak.
Preporučuje se za liječenje problema s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare.
Obzirom da i ipćenito utiče na cirkulaciju, korištenje ginka smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upale vena. Ginko poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrene.
Pri prekoračenju preporučene doze ili uslijed dugotrajnog uzimanja preparata od ginka, kao sporedni učinci mogu se javiti anksioznost, nesanica, mučnina, proljev i dermatitis.
Najčešće se koristi u obliku extrakta.

Aloa Vera - receptiRECEPTI:

Za lijek se upotrebljava sok koji se dobiva iz listova, razrijedi u alkoholu na 80 grama soka dodaje se 20 grama alkohola.

Ova biljka koristi se protiv bakterija i virusa. Kako bi se ubrzalo izlječenje i spriječile infekcije, može se nanijeti na rane ili opekline jer pospješuje zarastanje i djeluje protuupalno. Izuzetno je učinkovita i kod problema sa probavom i želucem (čir na želucu i dvanaestercu). Osobama sa povišenim šećerom u krvi uzimanjem aloe vera stanje se popravlja čak i do 45%. Prirodna je pomoć kod artritisa, reumatoidnog artritisa i reumatoidne groznice. Sveukupno gledano izuzetno povoljno djeluje na cijeli organizam. Potiče oslobađanje prirodnih tvari koje pokreću djelovanje imunološkog sustava. Američki farmaceut B. Coates 1964. prvi je uspio napraviti ekstrakt aloe vere i prirodno stabilizirati gel, a da pritom sačuva sve hranjive sastojke. Tako da danas možete osjetiti blagodati ove vrijedne biljke pretočene u kapsule. Može se koristiti lokalno i oralno. Kao najbolji prirodni ovlaživač vanjskom upotrebom gel od aloe vera omekšava kožu i usporava stvaranje bora. Osim toga potiče tvorbu kolagena štiti epidermu.

Nema kontraindikacija za vanjsku upotrebu, no ne preporučuje se piti ju u slučaju hemeroida jer bi mogla nadražiti anus. Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta.

Po receptu ruskog ljekara Savinskog koji je aloju upotrebljavao na pametan i koristan način spravlja se lijek koji se koristi čak i za borbu protiv raka: 300 grama svježeg lista aloe samljeti u mašini za meso (što starija biljka to je bolje pomiješati 7 dl čistog crnog vina i sa 500 grama takozvane kave "ccigure" točnije cikorije sa 400 grama meda sa saćem i 400 ml 90% apotekarskog alkohola. Sve staviti u tamnu bocu sa širokim grlom i dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu, ali ne u frižideru. Nakon 7 dana može se početi upotrebljavati.

Prvih 5 dana, tri puta po jednu čajnu žlicu na dva sata prije jela, a narednih 5 dana, tri puta po jednu jušnu žlicu na sat prije jela.

Lijek spravljen po navedenoj recepturi pomaže kod tuberkuloze, astme, čira na želucu, reumatizma, bolesti ženskih organa pa i raka.

U pravilu, od aloe se koristi sok, ekstrakt listova.

Aloe vera se u obliku napitka pokazala korisnom kod pretjeranog lučenja želučane kiseline kao i kod upalnih bolesti crijeva. Osobe koje boluju od šećerne bolesti također mogu imati koristi od ovog preparata jer aloa pomaže u regulaciji povišenog šećera u krvi. Ipak, najraširenija upotreba aloe je podizanje imuniteta i jačanje obrambenih mehanizama u tijelu

Losion za lice od aloe

50 ml ružine vodice
50 ml glicerina
50 ml soka aloje
1-2 žlice limunovog soka
U staklenu bočicu staviti ružinu vodicu, glicerin, sok aloe i limunov sok, te dobro protresti. Laganom masažom losion nanijeti na ovlaženu kožu lica, a potom isprati toplom vodom.
Rok upotrebe: 3-5 dana.

Osim za njegu lica, proziran želatinozni sok iz listova aloe može se upotrijebiti kao "zelena prva pomoć" kod manjih rana, opeklina, osipa, dermatitisa te uboda kukaca.

Moguće je da mokraća, osoba koje uzimaju alou postane crveno obojena, što je posve bezopasna popratna pojava primjene. Kod pretjerane primjene može doći do manjka elektrolita, posebno kalija, što može imati teže posljedice za organizam. Smije se uzimati samo u malim dozama i to povremeno, a za vrijeme trudnoće je zabranjena primjena jer uzrokuje krvarenja.

Djelovanje gela, soka ili kapsula:
Stimulira probavu, neutralizira povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje djelovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod nadražujućeg crijevnog sindroma, kolitisa, proljeva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih materija.

Vino od aloe

Vina od aloe (Aloe barbadensis), kadulje (Salvia officinalis), vodopije (Cichorium intybus), divlje ruže (Rosa canina) i meda "čisti krv", uklanja štetne i otrovne tvari iz organizma te pojačava otpornost organizma - zapisala je Hildegard von Bingen.

200 g listova aloe, 100 g listova kadulje, 100 g korijena vodopije, 100 g šipka divlje ruže, 200 g meda sa saćom, 0,2 lit. crvenog vina
Samljeti svježu alou, kadulju i vodopiju, te šipak divlje ruže i svježi med sa saćom. Smjesu staviti u staklenku, preliti vinom, dobro promiješati i zatvoriti. Nakon što odstoji 7-10 dana na tamnom i hladnom mjestu, vino procijediti te uzimati 3-4 puta na dan po 1 veliku žlicu. Ako koristimo suho bilje, tada treba uzeti upola manju količinu bilja.

ALOA POMAŽE KOD:

JETRA I ŽUČ - Poboljšava rad jetre, otklanja otrove i regenerira. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.

ŠEĆERNA BOLEST - Regulira i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na inzulinu).

SRCE I KRVNE ŽILE - Jača srčani mišić. Snižava nivo kolesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.

BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA (TUMORI, RAK, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor, …). Podstiće imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije.

ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija.

MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i kronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).

RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrijela, glasnih žica, pluća itd.).

BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišica. Djeluje kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcija djeluje kod osteoporoze.

BOLESTI OČIJU - U obliku kapljica za oči uspješno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjače), herpes simplexa…

NJEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI - Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze. ...Za 15-tak dana su se vidjeli rezultati, da bi se nakon 1,5 mjesec skoro sve povuklo.
Koristili smo sok (juice), neke tablete (ogromne), i dvije kreme sa propolisom.
Sok je malo bljak, ali se čovjek s vremenom navikne.

Rusomača
Capsella bursa pastoris
Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin.

Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće.
Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima.
Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama .
Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavIjanje raznih krvarenja.
Koristi se kod slabijeg i jačeg krvarenja iz rana, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije, krvarenja iz nosa itd. Steže krvne sudove te se zbog toga koristi i kod unutrašnjih krvarenja, krvarenja želuca te bubrega, pluća i maternice. Rusomača u sebi ima materiju koja djeluje na ritmičko skupljanje muskulature maternice te se koristi kao sredstvo za olakšanje trudova i olakšanje porođaja.
Koristi se zatim kod lijenih probavnih organa te za pospješenje stolice.
Posebno ljekovito djeluje u reguliranje krvnog tlaka bez obzira radi li se o visokom ili niskom krvnom tlaku.
Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju i raznih drugih oboljenja.

Borovnica
Vaccinium myrtillusDrugi nazivi: borovinka, borovnjača, brusnica, crna borovnica.

Borovnica je malen grm sa čvorastim stabljikama visine do 30 cm i puzavim korijenom. Mladi listovi jajastog su oblika s kratkom peteljkom i na rubu sitno nazubljeni. Pojedinačni cvjetovi nalaze se u pazuhu lista. Cvjetovi su okruglastozvonastog oblika i svijetloružičaste boje. Plod je sočna crnomodra boba veličine graška koja na vrhu završava kružnom udubinom.

Borovnica u velikom mnoštvu pokriva tlo crnogoričnih i bjelogoričnih šuma.

Listovi se beru prije sazrijevanja plodova isuše se na sjenovitom i zračnom mjestu.
Plodovi se ubiru ljeti, nakon sazrijevanja a suše se na suncu.

Listovi se upotrijebljavaju protiv stvaranja mokraćne kiseline te za liječenje kod povraćanja, proliva, želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti.
Listovi predstavljaju važan narodni lijek protiv šećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki zovu biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što sazriju bobice. Nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti. Listove sušimo u tankim slojevima u hladu.
Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upalu mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

Bobe se upotrebljavaju u liječenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita..
Bobice jedemo svježe ili osušene i uložene u rakiju. Sušimo ih na 45 stupnjeva C. Od njih pravimo i ekstrakt sa rakijom, cijedimo sok ili mermeladu.
Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrijela. Najdjelotvorniji je sirov sok.
Suhe bobice zaustavljaju proliv, naročito kod male djece, dok svježe djeluju kao blagi purgativ. Na taj način pomažu kod zatvora. Osušene bobice zaustavljaju i krvarenje hemeroida.
Borovnice utiču na vid i čuvaju očnu mrežnjaču. Sok liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod smetnji kod varenja, i nedostatka apetita.