Aloa Vera - recepti



RECEPTI:

Za lijek se upotrebljava sok koji se dobiva iz listova, razrijedi u alkoholu na 80 grama soka dodaje se 20 grama alkohola.

Ova biljka koristi se protiv bakterija i virusa. Kako bi se ubrzalo izlječenje i spriječile infekcije, može se nanijeti na rane ili opekline jer pospješuje zarastanje i djeluje protuupalno. Izuzetno je učinkovita i kod problema sa probavom i želucem (čir na želucu i dvanaestercu). Osobama sa povišenim šećerom u krvi uzimanjem aloe vera stanje se popravlja čak i do 45%. Prirodna je pomoć kod artritisa, reumatoidnog artritisa i reumatoidne groznice. Sveukupno gledano izuzetno povoljno djeluje na cijeli organizam. Potiče oslobađanje prirodnih tvari koje pokreću djelovanje imunološkog sustava. Američki farmaceut B. Coates 1964. prvi je uspio napraviti ekstrakt aloe vere i prirodno stabilizirati gel, a da pritom sačuva sve hranjive sastojke. Tako da danas možete osjetiti blagodati ove vrijedne biljke pretočene u kapsule. Može se koristiti lokalno i oralno. Kao najbolji prirodni ovlaživač vanjskom upotrebom gel od aloe vera omekšava kožu i usporava stvaranje bora. Osim toga potiče tvorbu kolagena štiti epidermu.

Nema kontraindikacija za vanjsku upotrebu, no ne preporučuje se piti ju u slučaju hemeroida jer bi mogla nadražiti anus. Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta.

Po receptu ruskog ljekara Savinskog koji je aloju upotrebljavao na pametan i koristan način spravlja se lijek koji se koristi čak i za borbu protiv raka: 300 grama svježeg lista aloe samljeti u mašini za meso (što starija biljka to je bolje pomiješati 7 dl čistog crnog vina i sa 500 grama takozvane kave "ccigure" točnije cikorije sa 400 grama meda sa saćem i 400 ml 90% apotekarskog alkohola. Sve staviti u tamnu bocu sa širokim grlom i dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu, ali ne u frižideru. Nakon 7 dana može se početi upotrebljavati.

Prvih 5 dana, tri puta po jednu čajnu žlicu na dva sata prije jela, a narednih 5 dana, tri puta po jednu jušnu žlicu na sat prije jela.

Lijek spravljen po navedenoj recepturi pomaže kod tuberkuloze, astme, čira na želucu, reumatizma, bolesti ženskih organa pa i raka.

U pravilu, od aloe se koristi sok, ekstrakt listova.

Aloe vera se u obliku napitka pokazala korisnom kod pretjeranog lučenja želučane kiseline kao i kod upalnih bolesti crijeva. Osobe koje boluju od šećerne bolesti također mogu imati koristi od ovog preparata jer aloa pomaže u regulaciji povišenog šećera u krvi. Ipak, najraširenija upotreba aloe je podizanje imuniteta i jačanje obrambenih mehanizama u tijelu

Losion za lice od aloe

50 ml ružine vodice
50 ml glicerina
50 ml soka aloje
1-2 žlice limunovog soka
U staklenu bočicu staviti ružinu vodicu, glicerin, sok aloe i limunov sok, te dobro protresti. Laganom masažom losion nanijeti na ovlaženu kožu lica, a potom isprati toplom vodom.
Rok upotrebe: 3-5 dana.

Osim za njegu lica, proziran želatinozni sok iz listova aloe može se upotrijebiti kao "zelena prva pomoć" kod manjih rana, opeklina, osipa, dermatitisa te uboda kukaca.

Moguće je da mokraća, osoba koje uzimaju alou postane crveno obojena, što je posve bezopasna popratna pojava primjene. Kod pretjerane primjene može doći do manjka elektrolita, posebno kalija, što može imati teže posljedice za organizam. Smije se uzimati samo u malim dozama i to povremeno, a za vrijeme trudnoće je zabranjena primjena jer uzrokuje krvarenja.

Djelovanje gela, soka ili kapsula:
Stimulira probavu, neutralizira povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje djelovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod nadražujućeg crijevnog sindroma, kolitisa, proljeva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih materija.

Vino od aloe

Vina od aloe (Aloe barbadensis), kadulje (Salvia officinalis), vodopije (Cichorium intybus), divlje ruže (Rosa canina) i meda "čisti krv", uklanja štetne i otrovne tvari iz organizma te pojačava otpornost organizma - zapisala je Hildegard von Bingen.

200 g listova aloe, 100 g listova kadulje, 100 g korijena vodopije, 100 g šipka divlje ruže, 200 g meda sa saćom, 0,2 lit. crvenog vina
Samljeti svježu alou, kadulju i vodopiju, te šipak divlje ruže i svježi med sa saćom. Smjesu staviti u staklenku, preliti vinom, dobro promiješati i zatvoriti. Nakon što odstoji 7-10 dana na tamnom i hladnom mjestu, vino procijediti te uzimati 3-4 puta na dan po 1 veliku žlicu. Ako koristimo suho bilje, tada treba uzeti upola manju količinu bilja.

ALOA POMAŽE KOD:

JETRA I ŽUČ - Poboljšava rad jetre, otklanja otrove i regenerira. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.

ŠEĆERNA BOLEST - Regulira i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na inzulinu).

SRCE I KRVNE ŽILE - Jača srčani mišić. Snižava nivo kolesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.

BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA (TUMORI, RAK, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor, …). Podstiće imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije.

ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija.

MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i kronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).

RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrijela, glasnih žica, pluća itd.).

BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišica. Djeluje kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcija djeluje kod osteoporoze.

BOLESTI OČIJU - U obliku kapljica za oči uspješno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjače), herpes simplexa…

NJEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI - Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze. ...Za 15-tak dana su se vidjeli rezultati, da bi se nakon 1,5 mjesec skoro sve povuklo.
Koristili smo sok (juice), neke tablete (ogromne), i dvije kreme sa propolisom.
Sok je malo bljak, ali se čovjek s vremenom navikne.